Ιστορικό

Home  /  Καλοκαίρι 2021  /  Ιστορικό

Παιχνίδια στους ιστούς..πριν πολλά χρόνια

Οι πρώτοι κατασκηνωτές του Χαρούμενου Χωριού!

Η κατασκήνωση λειτούργησε για πρώτη φορά με σκηνές το καλοκαίρι του 1947. Βασικό μέλημα των υπευθύνων και των δημιουργών της ήταν η ψυχαγωγία των παιδιών σε συνδυασμό με την καλή διατροφή και την υγιεινή διαβίωση στον καθαρό αέρα της εξοχής. Από το 1950, με την κατασκευή των μόνιμων εγκαταστάσεων από την εταιρεία Ε.Η.Σ. (σήμερα ΣΤΑ.ΣΥ.), η κατασκήνωση στην Βαρυμπόμπη λειτουργεί αδιαλείπτως, με την ίδια μορφή και τους ίδιους σκοπούς. Προσωπικότητες που καθόρισαν τη λειτουργία και την παιδαγωγική κατεύθυνση της κατασκήνωσης επί πολλά καλοκαίρια ήταν η Ειρήνη Ζολώτα -Τζιρά και ο Λάκης Κουρετζής (γνωστός και ως Μπαλού).

Η κατασκήνωση Χαρούμενο Χωριό στα 69 καλοκαίρια συνεχούς λειτουργίας της σεβάστηκε το φυσικό της περιβάλλον και θέτει ως προτεραιότητα τα παιχνίδια στη φύση, τη συνεργασία, την άμιλλα και τη δημιουργικότητα. Τα χιλιάδες παιδιά, οι νέες και οι νέοι που έζησαν στην κατασκήνωση, είχαν και έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εξαιρετικές εμπειρίες μέσω της συμμετοχής τους στις ποικίλες αθλητικές, περιβαλλοντικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες,όπως θεατρικό παιχνίδι, θέατρο, χορός, αθλοπαιδιές, πεζοπορία στη φύση, εικαστικά, μουσική, παραγωγή ταινιών μικρού μήκους.

Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που απέκτησαν πολλά παιδιά στο Χαρούμενο Χωριό στάθηκαν καθοριστικές στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους, ενώ παράλληλα γεννήθηκαν πολύτιμες και μακροχρόνιες φιλίες.

Σήμερα η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. συνεχίζει τη λειτουργία της κατασκήνωσής της με την υποστήριξη των Φίλων του Χαρούμενου Χωριού και την ενθουσιώδη εθελοντική συμμετοχή πολλών ομαδαρχών, που στην πλειοψηφία τους υπήρξαν κατασκηνωτές στο Χαρούμενο Χωριό, με συντονιστή και αρχηγό τον Ηλία Πίτσικα.

Το καλοκαίρι του 2017, το κτίριο-κόσμημα του Εμμανουήλ Βουρέκα θα φιλοξενήσει σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο περίπου 100 κατασκηνωτές. Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα φιλοξενηθούν κατασκηνωτές άνω των 16 ετών, που θέλουν να είναι μέλη της αυτοδιαχειριζόμενης σχολής στελεχών.

Οι Φίλοι του Χαρούμενου Χωριού ευχαριστούμε τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και τα Σωματεία Εργαζομένων της Εταιρείας για τη συνέχιση της λειτουργίας της ιστορικής κατασκήνωσης.

Καλό καλοκαίρι!